Je bohatá na minerály, vitamíny a antioxidanty. Údajně nejvýživnější na naší planetě. Žádná jiná plodina na světě neobsahuje podobně vysokou koncentraci tolika látek.
Kustovnice čínská je řazena mezi „superovoce“, protože obsahuje vitamíny:
B1, B2, B3, B6, E, C a A,, 18 druhů aminokyselin, zinek, železo, vápník, germanium, selen, fosfor, Omegu 3 a 6, 21 stopových prvků nezbytných pro náš mozek, antioxidanty a karotenoidy, 4 typy polysacharidů, které posilují imu nitní systém, protizánětlivé látky a 5 krát více vitamínu C než pomeranč.Můžete je jíst jen tak jako hrst sušeného ovoce, nebo pít šťávu z Goji, někdy s příměsí šťáv z jiného ovoce.
Lze jí přidávat do čaje nebo při vaření do pokrmů: do polévek, k vařené zelenině, ale i k masu.Samozřejmě se také obzvláště hodí do dezertů. Vaší fantazii se meze nekladou a proto si můžete sami vymyslet vlastní recepty.
Pokud jde o dávkování, doporučuje se začít s pár kousky ovoce denně a v průběhu několika týdnů zvyšovat dávku, až dosáhneme 30 kousků ovoce za den, což odpovídá jedné hrstce.
Podporuje imunitu a hubnutí
Pravidelná konzumace goji, jak se jí také někdy říká, snižuje riziko vzniku rakoviny a doporučuje se i v rámci podpůrné léčby této nemoci.
Mnozí si libují v tom, že se jim zlepšil krevní obraz.Děje se t ak proto, že lát ky obsažené v těchto plodech posilují činnost jater a ledvin. Čínská medicína považuje kustovnici za elixír mládí a prostředek k dlouhověkosti.
Goji zkvalitňuje spánek, zlepšuje náladu i paměť.Plody kustovnice nemají žádné vedlejší účinky. Pokud byste si ji ale chtěli nasbírat v našich lesích, dávejte pozor, ať si ji nespletete s podobně vypadajícím příbuzným, který se nazývá lilek potměchuť.
.