Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V kuchyni můžete kurkumu používat čerstvou i sušenou a stejně tak v domácím léčitelství.
Pochutnáte si
Čerstvou, oloupanou, nebo nakrájenou, sekanou nebo strouhanou kurkumu přidávejte do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek.
Sušená kurkuma nadrcená jako prášek se používá jako nepostradatelná součást oblíbeného kari koření zároveň s kajenským pepřem, kmínem, koriandrem a pískavicí. Bylo totiž zjištěno, že léčivé účinky kurkumy se znásobí ve společnosti dalšího koření.
Protože má silné barvicí účinky, používá se rovněž k dobarvování sýrů, omáček a rýže.
Zdravá a krásná s kurkumou
V Indii se toto žluté koření používá dokonce v kosmetice. Ženy a dívky si tam oplachují tvář ve vodě s kurkumou, protože barvivo v ní obsažené zanechává na jejich pleti zlatavou zář a chrání ji před akné a jinými kožními neduhy.
Ať si kvůli svému zdraví a kráse koupíte nějaký preparát z kurkumy v lékárně, či si ho vyrobíte doma sami, rozhodně nebudete litovat.
Koření, nebo zázračný lék?
Se vzrůstající oblibou kurkumy u nás roste povědomí i o jejích téměř zázračných léčivých účincích. Je výrazně protizánětlivá, protože potlačuje srážlivost krevních destiček a tím tlumí zánětlivé procesy.
Rovněž stimuluje tvorbu hormonu v nadledvinkách, který podporuje léčivé procesy v těle. Kromě léčivých účinků také kurkuma výrazně podporuje imunitu a působí preventivně na naše zdraví.
Pomáhá také při obnově poškozených jaterních funkcí, při artritidě, onemocněních srdce a jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.
Vhodná i pro sportovce
Bylo totiž zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk a může i zastavit rozšiřování onemocnění.Kurkuma je vhodná i na pravidelnou konzumaci zejména pro sportovce.
Navíc dokáže snižovat koncentraci tuků v krvi a působí proti tvorbě žlučových kamenů. Pozitivně působí i na zažívací orgány, nejvíce však na játra a ledviny.
Přestože je kurkuma tolik prospěšná, je namístě varovat osoby, které užívají léky na ředění krve. Ty by ji měly konzumovat pouze po poradě s lékařem.
Kurkumové kapky
Vyrobte si sami doma léčivý likér. Lžíci mleté kurkumy, půl lžičky kořene hořce žlutého, lžičku tlučených fenyklových semínek a lžičku tlučených anýzových semínek smíchejte s 500 mililtry 60procentního lihu nebo kvalitní domácí pálenky.
Nechte 14 dní odpočívat, denně protřepávejte, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přeceďte přes jemné plátýnko a užívejte třikrát denně 30 kapek po dobu 8 týdnů. Likér se hodí na podporu činnosti jater, žlučníku a slinivky.