Pecky a jadérka většina z nás vyplivuje. Některé z nich jsou přitom vitaminovými bombami, zatímco jiné mohou být až toxické. Víte, jakou pecku můžete sníst?
Některé plody obsahují tak výživná semena, že mohou být skvělou svačinou sama o sobě. Typickým příkladem je dýně. Její semena jsou vynikajícím zdrojem aminokyselin a minerálů.
Také jediná dužina se semínky z granátového jablka obsahuje polovinu denní dávky vitaminu C a cenné antioxidanty.
Černé pecky v melounu obsahují železo, zinek a proteiny. Pecky v citrusech ukrývají limonoidy, které mají protirakovinné účinky. Pecky z hroznového vína jsou silné antioxidanty. Zrna, neboli pecky kakaovníku, si vychutnáváme nejčastěji.
Zpracovávají se do podoby kakaového prášku a následně čokolády. Příznivě působí na srdce a cévy a snižují krevní tlak. Semínka v papáje obsahují enzym papain, který prospívá trávení a používá se v preparátech na hubnutí.
Na vlastní nebezpečí
Broskve, meruňky, třešně, jablka a hrušky jezte bez jader. Obsahují amygdalin – látku, která je neškodná, pokud zůstává uvnitř pecky.
Pokud pecka zvlhne nebo praskne, amygdalin se může přeměnit na jed kyanid, který ve větších dávkách dokáže vyvolat srdeční záchvat.
Množství amygdalinu v jablečných i hruškových jádrech je ale malé a sníst několik jadérek nikomu neuškodí. Mandle obsahují také amygdalin. Ale ty, které běžně najdeme v obchodech, jsou sladké a tudíž bezpečné. Amygdalin je obsažen především v hořkých mandlích.
Také Kešu oříšky jsou ve skutečnosti pecky, při přiměřené konzumaci neškodí. Pouze pacienti se žlučníkovými potížemi a onemocněním ledvin by měli jejich příjem omezit.