Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku.
Potřebujete:
✿ 400 g okurek
✿ 3 kuličky pepře
✿ 2 kuličky nového koření
✿ 1 bobkový list
✿ ½ lžičky hořčičných semínek
✿ 2 plátky cibule
✿ 2–3 snítky kvetoucího kopru nebo 2 vinné listy
✿ kolečka mrkve, křenu, česnek, chilli papričku
Nálev:
✿ 1 l vody
✿ 300 ml kvasného octa
✿ 80 g cukru krupice
✿ 30 g soli
Postup:
1) Odmočené okurky očistěte kartáčkem. Na dno sklenic dejte koření a přidejte kolečka cibule, kopr či vinný list, mrkev, chilli papričku, česnek či křen.
2) Okurky v láhvi prokládejte zeleninou. Vodu svařte s cukrem a solí, přidejte ocet, horkým nálevem okurky zalijte a uzavřete.
3) Sklenice sterilujte v hrnci s horkou vodou, zahřejte je na 85 °C a poté ještě 30 minut sterilujte.