Posledním receptem je skvělý moučník, který pochází od maminky Valérie Zawadské. Není složitý a jistě si ho zamilujete i vy.
Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 200 g nastrouhané mrkve, 250 g Hery, 1 kypřicí prášek, 1 tvaroh, 1 vejce, cukr krupice
Postup: Na nádivku si vyšleháme do hladka tvaroh s cukrem a vajíčkem a dáme vše důkladně vychladit.V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a nahrubo nastrouhaný tuk.
Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Těsto rozválíme na tloušťku 2 až 3 mm.
Vykrájíme kolečka, na která dáme lžičku tvarohu, okraje přeložíme a uzavřeme stlačením. Další variantou, kterou jsme vyzkoušeli my, je z vykrojených trojúhelníků, ze kterých uděláme rohlíčky. Motali jsme je od širšího konce k užšímu.
Jednotlivé dezertíky vkládáme opatrně na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme je asi 15 minut v předehřáté troubě při 180 stupních Celsia. Ještě teplé mrkváče obalujeme v moučkovém cukru. Lepší je nechat je ještě nějakou dobu odležet, pak chutnají skvěle.