Znáte svoji krevní skupinu? Ta může mít mimo jiné i vliv na to, z čeho se vám ukládají tuky. Na co byste se měli zaměřit?
Skupina 0
Hlavním faktorem tloustnutí u lidí se skupinou 0 je lepek, proto by vám mohlo vyhovovat vynechání pšeničných výrobků, případně i kukuřičných. Přispívají k němu ale i další faktory: určité druhy fazolí a luštěnin, zejména čočka.
Lidé s krevní skupinou 0 mají sklon k nízkým hladinám hormonů štítné žlázy, protože hůře vstřebávají jod. A právě mezi příznaky nedostatečné činnosti štítné žlázy patří váhový přírůstek, zadržování tekutin v těle, úbytek svalové tkáně a únavnost.
Co vám prospěje
Nemusíte se uvedených potravin vzdávat úplně, pokud nemáte na lepek alergii, stačí je jen omezit. Jezte také menší porce a dopřejte si více libového masa a čerstvé zeleniny.
Skupina A
Přibývání na váze u krevní skupiny A mívají na svědomí především živočišné potraviny, jako je červené maso. V tomto případě zpomaluje metabolismus, v konečné fázi ho ukládá ve formě tuku a způsobuje pocit nevýkonnosti a nedostatku energie.
U některých lidí také dochází k zadržování tekutin. Příčinou je nízký obsah žaludečních kyselin. Také mléčné výrobky tráví krevní skupina A hůře.
Co vám prospěje
Kromě konzumace nízkotučných potravin, zeleniny a celozrnných výrobků je dobré dodávat tělu bílkoviny rostlinného původu, z masa si dejte kuřecí a rybí.
Skupina B
Pro vás jsou největším viníkem váhového přírůstku kukuřice, pohanka, čočka, arašídy a sezamová semínka, které narušují účinnost vašich metabolických procesů, což vede i ke vzniku únavy, zadržování tekutin a poklesu hladiny cukru v krvi po jídle.
Problémem může být i konzumace mnoha malých jídel v průběhu dne, protože to narušuje přirozené signály hladu.
Co vám prospěje
Pestrý a vyvážený jídelníček s čerstvou zeleninou a ovocem, snížení konzumace mléčných výrobků, počtu a velikosti porcí jídla během dne. Omezení potravin s vysokým obsahem energie, a chcete-li zhubnout, měli byste vyřadit pšeničné výrobky.
Skupina AB
Tato krevní skupina v sobě nese smíšenou dědičnost genů skupin A i B. Ačkoli jsou tito lidé geneticky naprogramováni na konzumaci masa, chybí jim dost žaludeční kyseliny k dokonalému strávení, a proto mají sklon ho ukládat v těle ve formě tuku.
Po konzumaci fazolí, kukuřice, pohanky či sezamového semínka může dojít k poklesu hladiny cukru, ale můžete bez potíží jist čočku a arašídy.
Co vám prospěje
V podstatě vše, co skupinám A a B, jen si musíte najít to „své“. Chcete-li zhubnout, měli byste omezit konzumaci pšeničných výrobků a masa jíst jen malé množství, a vżdy ho doplnit větší porcí zeleniny a sýru tofu.