Patrový dort s vynikajícím pudinkovo-máslovým krémem a ořechy potěší každého oslavence.
Suroviny
Na korpus – 200 g polohrubé mouky – 4 vejce – 300 g krupicového cukru – 10 lžic horké vody – 100 g mletých vlašských ořechů – ½ balení prášku do pečiva – 50 g rostlinného tuku – tuk a mouka na formu
Na náplň – 400 ml mléka – 2 vanilkové pudinky – 3 žloutky – 330 g krupicového cukru – 400 g másla
Na krém – 120 g čokoládové pomazánky – 100 g másla – 1 lžíce vaječného koňaku – lískové ořechy na ozdobu
Postup
1. Žloutky ušlehejte s cukrem a horkou vodou. Přidejte ořechy, mouku s kypřicím práškem, a rozpuštěný tuk. Pak přimíchejte bílkový sníh. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 30 minut.
2. Žloutky rozmíchejte ve 300 ml mléka. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Pak přilijte pudink rozmíchaný ve zbytku mléka a vařte do zhoustnutí. Po vychladnutí zašlehejte máslo. Korpus vodorovně nakrájejte na tři díly a slepte náplní.
3. Máslo, čokoládovou pomazánku a koňak ušlehejte a pak vzniklým krémem ozdobte povrch a boky dortu a posypte ořechy. Nechte alespoň 30 minut vychladit v lednici.