Suroviny na 4 porce:
12 stonků chřestu
1 jarní cibulka i s natí
1 lž. másla na zahuštění
1,5 l vývaru sůl pepř
0,1 l smetany pažitka
muškátový oříšek
Postup:
1. Chřestu odkrojíme dřevnaté konce. Nakrájíme na kousky. V hrnci přivedeme k varu vývar, vsypeme chřest a nasekanou jarní cibulku a povaříme asi 20 minut, dokud nezměkne. Vyjmeme několik kousků, použijeme je nakonec na ozdobu.
2. Polévku rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemníme smetanou. Lžíci másla rozkrájíme a vmícháme do polévky. Zjemní ji a zahustí. Už nevaříme.
Chřest, který jsme odložili stranou, nahrubo nasekáme a nasypeme na porce horké polévky. Podáváme s čerstvým pečivem nebo krutony.