Mangold neboli řepa cvikla má nespočet léčivých účinků, které určitě stojí za to vyzkoušet.
Je blízkým příbuzným špenátu a ukrývá v sobě spoustu vitaminů skupiny C a B, draslíku, sodíku, vápníku nebo třeba železa. A to znamená jediné. Je to jedna z nejzdravějších zelenin, které můžete konzumovat.
Pročišťuje krev a také působí proti chudokrevnosti. Posiluje imunitní systém a podporuje pružnost cév. V neposlední řadě podporuje nervové a mozkové funkce, zlepšuje paměť a taktéž koncentraci. Rovněžzmírňuje úzkosti.
Jak využít mangold v kuchyni?
Mangold lze zpracovávat obdobným způsobem jako například špenát nebo medvědí česnek. Používají se hlavně zelené listy i řapíky.
Z mangoldu proto můžete připravit přílohu k masu nebo grilované zelenině či mořským plodům a rybám, případně se dá využít i na salát.
Rozdíl mezi mangoldem a špenátem
Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto ho mohou konzumovat i lidé, kteří špenát jíst nemohou. Ke všemu je mangold pro mnohé chutnější než klasický špenát.
Pokud ho tak při cestě do vašeho oblíbeného obchodu uvidíte, určitě po něm sáhněte. Nebudete litovat.