Sádlo bylo dlouho prohlašováno za škodlivé, ale byl to nesmysl. Když si ho na chleba namažete místo margarínu, uděláte jenom dobře.
Bez škodlivých kyselin
Hlavním strašákem, pokud jde o tuky, jsou nenasycené trans-mastné kyseliny. Zatímco v margarínech se v malém množství vyskytují zcela běžně, v sádle je nenajdete. Naopak sádlo obsahuje zdraví prospěšné esenciální mastné kyseliny.
Třeba kyselina olejová, která je ve vychvalovaném olivovém oleji, pomáhá při snižování hladiny škodlivého cholesterolu a je prevencí proti vzniku cukrovky. Jiné mastné kyseliny zase potlačují růst tukové tkáně a působí proti ateroskleróze.
Všeho však s mírou
Vepřové sádlo je ideální na smažení, mazání (je zdravější než máslo) a má široké využití při vaření. To ale neznamená, že byste měla vyhodit olivový olej a nahradit ho sádlem.
I sádlo má samozřejmě své nevýhody a tou hlavní je vysoká kalorická hodnota. Časy, kdy bylo považováno téměř za jed, jsou ale naštěstí pryč, takže si je můžeme v rozumné míře užít třeba namazané na chlebu a posypané cibulkou či v tradičním houbovém kubovi.
Tak tomu teda říkám překvápko! Vždycky jsem si myslela, že sádlo je nezdravé, a ono to takhle otočilo. Super, můžu si ho dopřát s klidem.
No páni, kdo by to byl řek! Sádlo na chleba je přece taková klasika, a teď ještě zdravá. Budu si ho mazat s ještě větším nadšením!