Suroviny:
300 g hladké mouky
2 vejce
150 g másla
špetka soli
Na náplň:
150 g čerstvých hub
150 g sýru gouda
4 vejce
1 kelímek zakysané smetany
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup:
Čerstvé houby asi 15 minut povařte, přeceďte a dejte je stranou. Zatímco chladnou, připravte si těsto. Prosátou mouku smíchejte s vejci, studeným máslem nakrájeným na kostičky a osolte.
Rukama vypracujte hladké a vláčné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Těsto vyválejte na tenký plát a vložte ho do kulaté koláčové formy, vymazané máslem. Rozprostřete na něj vychladlé okapané houby a zasypte je strouhaným sýrem.
V misce smíchejte vejce se zakysanou smetanou, špetkou muškátového oříšku, osolte a opepřete. Směs nalijte do formy. Pečte 30 minut na 200 °C. Koláč chutná skvěle jak studený, tak teplý.