Lidé vždy považovali kozí mléko za elixír krásy a dlouhého zdraví. I když se názory odborníků na zdravou výživu liší, na jednom se shodnou: když mléko, tak kozí!
Kozí mléko nebo výrobky z něj (sýry a jogurty), hrají významnou roli při prevenci nádorových onemocnění, působí při léčbě nervových chorob, plicních onemocnění, je účinné při obnově buněk. Kozí sýr je dobře stravitelný, nízkotučný s malým obsahem cholesterolu.
Kupujte raději výrobky bez konzervantů, nejlépe přímo od farmáře. Samotné s kvalitním vínem servírujeme tvrdé a vyzrálé sýry. Je možno je také namáčet do medu nebo sladkých marmelád. Měkké sýry jsou chutné na čerstvém pečivu. Kozí sýr lze také grilovat, zapékat, smažit nebo nakládat.
Jak skladovat a s jakým vínem podávat?
Kozí sýr skladujeme vždy samostatně zabalený. Z lednice ho vyndáme ½ hodiny před konzumací.
K tvrdému a vyzrálému kozímu sýru se hodí červené víno. Lehká bílá vína servírujeme k mladým a měkkým sýrům. Kozí sýry mají velkou výhodu, že se dají konzumovat ve všech stupních zralosti. Od jemných čerstvých až po pikantně suché a drobivé.
Čerstvé kozí sýry bývají vyrobené výhradně z kozího mléka. Polotvrdé a tvrdé obsahují často i podíl kravského nebo ovčího mléka. Jako většina sýrů, mají i ty kozí svou sezónu. Ideálním obdobím je pro ně pozdní jaro a léto, kdy kozy produkují nejlepší mléko.
Co s kozím aroma?
Dost lidí odrazuje od konzumace kozích sýrů jejich zvláštní vůně. V takovém případě je dobré sáhnout po úplně čerstvém výrobku. Takový sýr, s maximálně dvoutýdenní dobou spotřeby, je sladký a neutrální.
Zráním totiž kozí odér zesílí a zvýrazní, protože se uvolní a rozvinou všechny aromatické složky.