• Listy medvědího česneku mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než česnek setý. Usušením a vařením ztrácejí svoji vůni i chuťové vlastnosti, ale zmrazení jim nevadí.
• Nejlépe se medvědí česnek hodí syrový nakrájený na chléb s máslem nebo do pomazánek, salátů, sendvičů a na chlebíčky.
• Můžete ho také přidat do hotových polévek a omáček nebo jím posypat vařené brambory. Lze ho i přidat do amolet nebo jej připravit na způsob špenátu.
• Při přípravě těstovin jistě oceníte k dochucení česnekové pesto.To si připravíte snadno tak, že česnekové listy podrtíte v hmoždíři s oříšky nebo semínky a trochou oleje. Zamíchejte do horkých těstovin.
• Stejně můžete použít i cibulky medvědího česneku. Očistné účinky rostliny se zvýší smícháním s listy mladé kopřivy, která se též výborně hodí pro jarní detoxikaci.
• Česnekový olej si zase vyrobíte tak, že nasekáte listy na jemné proužky a přidáte je do láhve z tmavého skla. Zalijete kvalitním extra virgin olivovým olejem a necháte asi tak tři týdny v temnu louhovat. Poté přecedíte, necháte v uzavíratelné lahvi a můžete používat.