Suroviny:
1 balení špaget, nebo jiných těstovin
1 svazek zeleného chřestu
½ avokáda
šťáva z ½ limety a citronu
čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, koriandr)
½ kelímku zakysané smetany
3 lžíce olivového oleje
1 šalotka
4 hrnek mraženého hrášku
2 hrsti rukoly sůl a pepř
Postup:
Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu. Vložíme špagety a vaříme je 5 minut, pak ke špagetám vložíme kousky chřestu a vaříme ještě 4 minuty, až budou špagety al dente. Vše scedíme.
Během vaření špaget rozmixujeme avokádo, 2 lžíce olivového oleje, česnek, citronovou a limetkovoušťávu a čerstvé bylinky na hladkou kašičku. Přesuneme ji do misky a promícháme se zakysanou smetanou.
Zbylou lžíci olivového oleje rozehřejeme ve velkém kastrole na středním plamenu. Přidáme šalotku a smažíme ji 2–3 minuty, až zvláční. Přidáme hrášek a rukolu a smažíme ještě 2–3 minuty, až také zvláční.
Plamen vypneme a do kastrolu vmícháme špagety s chřestem a omáčku. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.