Nejen množství cukru, ale i tuků může mít negativní vliv na růst tělesné hmotnosti, pokud si nevybereme správně. A co víc. Různé druhy tuků významně ovlivňují i rizikové faktory mnoha onemocnění.
Ve vhodně sestaveném jídelníčku mohou být tuky ve skutečnosti velmi prospěšné. Podporují metabolismus a spalování, ale i produkci hormonů a hubnutí celkově. Jaké tuky je vhodné do stravy zařadit?
Mononenasycené mastné kyseliny – ANO! Kde: avokádo, olivový olej a další
Pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu a jsou pro tělo lehce stravitelné.
Organismus je snadno vstřebá a umí si i účinně poradit s jejich odstraňováním. Najdeme je v avokádu nebo v olivovém oleji. Rozlučte se s klasickým řepkovým a slunečnicovým olejem a nahraďte jej olivovým, extra panenským.
Používejte ho na smažení i pečení, místo koupených zálivek si pomocí olivového oleje a balzamika si vytvořte zdravý salátový dresink.
Vícenenasycené mastné kyseliny ANO! Kde: vlašské a makadamové ořechy, lněná a chia semínka a další
Jsou nejvíce obsaženy tucích rostlinného původu. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než mononenasycené, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně- cévních onemocnění.
Do této skupiny patří omega- 6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité.
Nenasycený rybí tuk – ANO! Kde: losos, sleď, tuňák a další
Pokud vyberete dobrý, kvalitní a čerstvý kousek, dostanete do těla nenasycený rybí tuk, který je spojován se snižováním rizika srdečních chorob.
Například losos je lehko stravitelný, neobsahuje sacharidy, a i přesto, že zhruba ve 100 g obsahuje až 6 g tuku, nemusíte se bát ho do jídelníčku zařadit několikrát týdně.
Nasycené mastné kyseliny – NE! Kde: máslo, vepřové sádlo, hovězí lůj a některé rostlinné oleje
Zvláště v živočišných tucích je velké množství nasycených mastných kyselin jako energetická rezerva. Vyskytují se také v palmovém oleji.
Zvyšují koncentrace celkového a LDL-cholesterolu a jejich zvýšený příjem je spojen s obezitou, cukrovkou 2. typu a aterosklerózou.
Trans-mastné kyseliny – NE! Kde: margarín, ztužené pokrmové tuky
Podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém.
Vznikaly při starších technologických postupech výroby tuků ztužováním. Největším zdrojem těchto špatných trans- -mastných kyselin jsou tedy v současnosti některé druhy sladkého pečiva, zákusků a sojových nápojů.