Vlašské, lískové, pistácie, kešu nebo para? Všechny jsou prospěšné našemu zdraví, ale každé trochu jinak.
Lískové ořechy patří k nejhůře stravitelným ořechům, proto je třeba je rozemlít nebo namočit, dokážou výrazně snižovat cholesterol.
Para ořechy mají významný obsah selenu, pomáhají v prevenci proti rakovině a nemocím štítné žlázy.
Pistácie patří mezi nejvýživnější ořechy a jsou také přímo nabité antioxidanty. Prospěšné budou zejména vašemu srdci, upravují krevní tlak, jelikož obsahují hodně draslíku. Kešu jsou známé vysokým obsahem hořčíku, železa, a zinku.
Léčí chudokrevnost, migrény i chronickou únavu. Kešu celkově zlepšují imunitu a jsou účinné v boji proti potížím psychického charakteru.
Vlašáky jsou nej!
Vlašské ořechy jsou velmi ceněny nejen pro svoji vynikající chuť, ale také pro vysoký obsah důležitých látek. Mají obrovskou výživnou hodnotu. Obsahují více jak 70% tuků, 18 % proteinů a 3 % sacharidů.
Tuky v sobě skrývají velké množství různých nenasycených mastných kyselin, flavonoidy, třísloviny, vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Ze stopových prvků je to především draslík, fosfor a hořčík.
Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí pro diabetiky a pro svou výživnou hodnotu jsou ceněné také vegetariány.
Pravidelná konzumace vlašských ořechů (stačí 5 ořechů denně) působí pozitivně na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost, strach apod. Je to výborná potrava pro náš mozek. Podporují myšlení a schopnost koncentrace.
Vlašské ořechy pomáhají také odstraňovat únavu a předcházet vzniku srdečních onemocnění. Z ořešáku se užívají také listy. Čaj z nich silně čistí krev a je výborným prostředkem na různé kožní problémy.
Zevně se používají obklady, které vytahují hnis z otevřených ran a hojí otoky. Naši předkové jej používali také jako účinný prostředek proti vším a dalším parazitům.