Ztuhlé a bolavé klouby trápí po padesátce dvě třetiny lidí. S včasnou a pravidelnou péčí se přitom obtížím můžete vyhnout, a když už se objeví, dají se výrazně zmírnit.
Zkuste například změnit jídelníček, a k tomu vyzkoušejte potravinové doplňky, kterých je na trhu velké množství. Proč nás bolí klouby? Vnitřní výstelku kloubů, která umožňuje bezbolestný a hladký pohyb, tvoří chrupavka.
Ta se ovšem s přibývajícím věkem opotřebovává. Když je opotřebení už tak velké, že chrupavka na některých místech úplně zmizí, dochází k tření nechráněných kostí o sebe. To je provázené velkou bolestí, navíc v podrážděných místech může lehce vzniknout zánět.
Ani tlačenka, ani medvídci
Chrupavku tvoří kolagen, který si naše tělo dokáže vyrobit samo. Jenže s věkem přirozená produkce kolagenu klesá. Některé potraviny, třeba vepřové kůže, hovězí oháňky nebo želé medvídci kolagen obsahují ve velkém množství.
Ale jejich konzumace k udržování zdravých kloubů bohužel nestačí. Jediným efektivním způsobem je užívání kolagenu ve formě léků a potravinových doplňků.
Vitaminy a kolagen
I přesto hraje jídelníček ve zdraví kloubů velkou roli. Aby byly vaše klouby zdravé a nebolely, potřebují vitaminy C, D, prvky vápník, hořčík a již zmiňovaný kolagen. A jak by měl tedy vypadat jídelníček pro zdravé klouby?
Hodně ovoce (granátová jablka, ananas, citrusy), listové zeleniny, papriky, brokolici, mandle, ořechy a pohanku.
Z masa byste měli dávat přednost rybám, občas je dobré zařadit maso s vyšším obsahem kolagenu (vepřové nožičky, kůže, kuřecí křídla, hovězí kližka a oháňka).
Kvůli dostatečnému příjmu vápníku by nemělo chybět netučné mléko a tvaroh.Prospěje vám i (kvalitní) kakao, droždí nebo obilné klíčky.