Intolerancí laktózy trpí velké procento lidí. Jedná se o nesnášenlivost laktózy, tedy mléčného cukru, který se vyskytuje v mléčných výrobcích.
Pokud člověk trpí touto nemocí, musí ve svém jídelníčku zcela vynechat produkty z mléka a pokrmy, které mléko obsahují.
Protože jinak je mu velmi nepříjemně. Nejčastěji se intolerance laktózy projevuje střevními problémy. Po konzumaci mléčných výrobků je člověk nafouklý, pociťuje bolesti břicha a často trpí plynatostí, někdy se objevuje i řidší stolice.
Potíže se objevují zpravidla v intervalu od půl hodiny až čtyř hodin po konzumaci mléka. Je-li vaše trávení v pořádku, zřejmě intoleranci laktózy nemáte.
Jak vzniká
U některých lidí se projeví intolerance již v dětství, není ale výjimkou, že nastane až v dospělosti.
Příčinou potíží, které po vypití kravského mléka nastanou, je nedostatek enzymu v trávicím traktu. Tento enzym se jmenuje laktáza a tvoří se ve sliznici tenkého střeva.
Nemá-li člověk dostatek tohoto enzymu, není jeho tělo schopno laktózu strávit a nastávají obtíže, ty se pak projevují špatným trávením a bolestmi.
Nedostatek vápníku
Mléko je významným zdrojem vápníku, ve stravě má tedy důležitou funkci. Pokud člověka trápí intolerance laktózy, může kravské mléko nahradit například kozím, nemá-li po tomto mléku stejné příznaky jako po kravském.
V dnešní době lze nalézt i výrobky, které laktózu neobsahují, a přesto jsou vyrobené z kravského mléka. Jsou zpravidla umístěné v oddělení se speciální výživou a jsou označené nápisem „lactose free“. Alternativou jsou i mléka sójová, rýžová či například mandlová.
.