Lahodné, voňavé, sladké, šťavnaté.. a navíc zdravé! Také patříte mezi ty, kteří netrpělivě vyhlížejí, kdy se už začnou červenat?
Jahody u nás patří k nejoblíbenějšímu ovoci vůbec; jsou zdrojem řady důležitých vitaminů. V největší koncentraci v nich nalezneme vitamin C, mocný antioxidant. Chrání náš zrak, dodává zdravé zbarvení naší pleti, podporují krvetvorbu, výživu mozku a nervů.
Také jsou důležité pro krásu naší kůže a vlasů a snižují krevní tlak. Jahody jsou vhodnou potravinou v případě nachlazení, doplňují potřebné tekutiny, dodávají nám vitaminy a minerály pro zvýšení imunity, celkovou detoxikací ulehčují našemu tělu boj s nemocí.
V obsahu prospěšných látek by vyhrály lesní jahody, ty však v našich obchodech nekoupíme. Jahodami tedy obecně nic nezkazíme. Můžeme je jíst v jakémkoliv množství a každý. Pouze výjimečně mohou způsobovat alergickou reakci v podobě drobných puchýřků na jazyku.
Probouzí v nás lásku
Všichni milovníci jahod jistě znají celou dlouhou řadu receptů, jak toto výtečně ovoce zpracovat do sladkých a občerstvujících pochoutek. Recepty na úpravu jahod jsou většinou velmi jednoduché..
Chutnají skvělé se smetanou, jogurtem, tvarohem, šlehačkou a nebo zmrzlinou.. na palačinkách a lívancích, v ovocných salátech a pohárech, v koktejlech či v ovocné dřeni. Velkou oblibu mají u nás i jahodové knedlíky a koláče a zákusky všeho druhu.
Z jahod se samozřejmě dají připravovat kompoty a výborné zavařeniny a džemy. Zapomenout bychom neměli ani na kombinaci čerstvých jahod s dobře vychlazeným šampaňským pro zamilované.
.