K Vánocům tradičně patří jablkový závin s ořechy a hrozinkami, vonící skořicí.
Suroviny na 4–6 porcí:
300 g hladké mouky
0,1 l vody
2 lžíce oleje
1 lžička octa
2 vejce
100 g másla
sůl
Náplň:
1 kg oloupaných a vykrájených jablek
4 lžíce strouhanky
4 lžíce cukru krupice
1 lžička mleté skořice
větší hrst sekaných vlašských ořechů
Postup:
Z ingrediencí na těsto smícháme a uhněteme měkké nelepivé těsto. Vytvoříme dva bochánky a necháme 30 minut odpočívat. Poté na pomoučeném válu vyválíme dva tenké pláty, posypeme je strouhankou a poklademe plátky jablek.
Posypeme je skořicí, cukrem a bohatě i ořechy. Zavineme, potřeme máslem a pečeme asi 45 minut při 120 °C.