Kombinace oříšků, voňavého koření, mrkve a krému. To vše je mrkvový dort, kterým potěšíte i toho největšího labužníka.
Suroviny:
3 hrnky mrkve nahrubo nastrouhané
2 hrnky mouky pšeničné polohrubé
4 ks vajec
1 hrnek vlašských ořechů nasekaných + na zdobení dortu
2 hrnky třtinového cukru
2 lžíce medu
2 lžičky jedlé sody
kypřicí prášek do pečiva
2 lžičky mleté skořice
1,5 hrnku rostlinného oleje
Na krém:
500 g krémového sýra (mascarpone, Philadelphia)
1 hrnek moučkového cukru
1 lžíce javorového sirupu
1 ks šťávy z citronu
2 lžíce másla
Krok za krokem:
1. Připravte si větší mísu, do níž dejte vejce spolu s cukrem a mixérem prošlehejte. Troubu předehřejte na 175 °C / 155 °C.
2. Přes sítko prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu a přidejte koření. Vše vysypte ke směsi s vejci, přilijte olej a těsto dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
3. Směs společně promíchejte a vlijte do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velký plech) a pečte v předehřáté troubě zhruba 60 minut. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte a podélně rozkrojte.
4. Na krém si připravte smetanový sýr, který vyšlehejte s cukrem, javorovým sirupem a máslem. Nakonec přidejte citronovou šťávu a lehce promíchejte.
5. Prostředek dortu potřete 1/3 krému, přiklopte a vrch potřete zbylým krémem včetně boků. Kraje i vrch dortu můžete dozdobit zbylou nastrouhanou mrkví nebo nasekanými ořechy. Hotovo a můžete dobrotu ihned podávat.
Aby byl mrkvový dort opravdu vynikající
Pokud vyrábíte tuto delikatesu poprvé, zajisté se vám bude hodit pár rad, jak si zajistit co možná nejlepší výsledek vašeho „mrkváče“. Stačí následovat pár kroků.
Mrkev vyždímejte
Hlavním hrdinou u mrkvového dortu je samozřejmě těsto. Díky mrkvi je korpus krásně vláčný a přirozeně oslazený. Při strouhání mrkve ovšem získáte z oranžové zeleniny také spoustu šťávy. Je vynikající jako zdroj vitaminů a zároveň je to chutný džus.
Ale ne do vašeho korpusu! Dbejte na to, abyste šťávu z mrkve vždy vyždímali, nebo se bude váš dort rozpadat a těsto bude rozmočené.
Není ořech jako ořech
Pokud chcete vyzkoušet zajímavý twist chutí u vašeho mrkvového dortu, místo vlašských ořechů zkuste ořechy pekanové. Pekanové ořechy jsou podobné vlašským, ale mají protáhlejší tvar a jsou měkčí.
Jejich hlavní předností je máslová sladká chuť, příjemná vůně a vysoký obsah živin. Pokud chcete výraznější chuť pekanových ořechů, chvilku je orestujte na suché pánvi.
Citronový, nebo pomerančový krém?
Opět můžete váš mrkvový dort lépe přiblížit vašim chutím kombinací surovin v krému. Jestliže dáváte přednost většímu řízu a svěžejší chuti, pak zaručeně přidejte do krému šťávu z citronu či limety.
Nemusíte se bát ani přidat trochu nastrouhané kůry z očištěné limetky. Pokud ale upřednostňujete chutě sladší, pak sáhněte po čerstvě vymačkané šťávě z pomeranče. Zdali zvolíte klasický oranžový, nebo červený, to už je jen na vás.