Nejlepší maso na tuto českou klasiku je loupaná hovězí plec, ale použít můžete jakékoli hovězí na plátky, přední i zadní.
Potřebujete:
✿ 1 kg hovězího
✿ 2 cibule
✿ nové koření, bobkový list
✿ celý pepř, sůl
✿ 1 hrst čerstvého kopru
✿ 4 lžíce octa
✿ 4 lžíce cukru
✿ 50 g másla
✿ 4 lžíce mouky
✿ 500 ml mléka
✿ 1 smetanu ke šlehání
1. Dejte vařit hovězí maso s kořením a nakrájenou cibulí. Když je maso měkké, sceďte vývar a přilijte do něj mléko a smetanu.
2. Ve druhém hrnci rozehřejte máslo, zasypejte moukou a za stálého míchání udělejte světlou jíšku. Jíšku zalijeme vývarem s mlékem a smetanou a rozmíchejte. Omáčku dochuťte octem, cukrem, případně solí.
3. Za stálého míchání nechte zhoustnout, přidejte nasekaný kopr a nechte projít varem. Maso nakrájejte a vložte do omáčky. Servírujte s houskovým knedlíkem, případně vejcem natvrdo.