V houbové sezoně si dejte stranou menší houbičky a naložte je.
Potřebujete:
✿ 1 kg malých tvrdších hub
✿ 4 bobkové listy
✿ 8 kuliček černého pepře
✿ 8 kuliček nového koření
✿ 4 hřebíčky
✿ stroužek česneku
✿ 3,5 dl vody
✿ 1 lžíci soli
✿ 165 ml kvasného octa
✿ 2 lžičky krystalového cukru
Postup:
1) Houby očistěte a případně nakrájejte. Do kastrolu nalijte vodu, přidejte přelomené bobkové listy, nového koření, hřebíček, česnek a pepř. Nakonec přisypejte sůl, vše promíchejte a přiveďte k varu.
2) Do vroucího nálevu přidejte nakrájené houby, promíchejte, znovu přiveďte k varu a vařte 5 minut. Pak k houbám přilijte ocet a přisypejte cukr. Opět přiveďte k varu, vařte 4 minuty a odstavte.
3) Nechte spadnout pěnu, promíchejte a naplňte houby s lákem do čistých skleniček asi 1–1,5 cm pod okraj a zavíčkujte. Houby musí být zcela ponořené. Sterilujte v hrnci při 90 °C 25 minut.