Příprava dortu je jednoduchá, stačí koupit hotové listové těsto. Dá se jíst teplý i studený.
Potřebujete:
● 1 balíček listového těsta
● 40 g másla
● 50 g mouky
● ¼ l mléka
● 200 g sýru Gran Moravia
● 2 vejce
● 150 g hříbků nebo jiných hub
● sůl
Postup:
Vyložte kulatou zapékací formu důkladně rozváleným listovým těstem.
V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte mouku, špetku soli a vymíchejte zápražku. Přidejte horké mléko, nechte pár minut povařit do podoby bešamelové omáčky, přidejte nastrouhaný sýr a na menší kousky nakrájené houby.
Z vaječných bílků vyšlehejte sníh, do připravené náplně vmíchejte žloutky a následně sníh. Směs nalijte na listové těsto a dejte péct asi 25 minut do trouby rozehřáté na 180 °C.
Houby jsou lesní lékárna
Houby mají velký obsah vlákniny, obsahují bílkoviny, vitaminy B1, B2, provitamin A, vitamin C, z minerálů vápník, draslík, hořčík i železo, ale například i mangan, zinek či jód.
V sušených houbách je také vitamin D. Některé obsahují látky působící protinádorově, jiné jako antibiotikum.