Suroviny:
500 g lesních hub
300 g mletého kuřecího masa
250 g drcených rajčat v konzervě
150 ml vína Marsala
100 g nastrouhaného parmazánu
850 ml bešamelové omáčky
120 g parmské šunky
80 g kuřecích jater
14 ks lasagní (plátů)
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bazalky
1 cibule
sůl
pepř
Postup:
Oloupejte si česnek s cibulí a nakrájejte je na menší kousky. Houby očistěte a rozkrájejte na kostičky. Ve velkém kastrolu je opečte na olivovém oleji za stálého míchání zhruba 6–8 minut.
Ke směsi přidejte mleté kuřecí maso spolu s kuřecími játry a parmskou šunku. Opékejte 10 minut.
Dávejte pozor, aby byla játra hezky opečená, ale ne gumová. Přilijte k masu víno Marsala, přidejte drcená rajčata, bazalku a rajčatový protlak a 5 minut vše poduste. Omáčku osolte a opepřete a hrnec zakryjte pokličkou.
Vše nechte opět zvolna dusit po dobu 30 minut. Zamíchejte a ještě dalších 15 minut nechte směs podusit.
Zapékací misku vymažte máslem a na dno položte lasagnové plátky. Na ně naneste vrstvu směsi s houbami a masem, na to poklaďte vrstvu bešamelové omáčky a další vrstvu lasagnových plátů.
Tento postup dvakrát opakujete ve stejném pořadí. Končíte vrstvou bešamelové omáčky. Povrch posypte nastrouhaným sýrem a pečte 35 minut v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.
Tip!
Znáte pouze tradiční variantu italských lasagní s boloňskou omáčkou? Zkuste houby, lepší jsou ty lesní, které mají výraznou chuť, což těstovinám nevadí. Chuť bešamelu celý pokrm jen zjemní. A i bez masa je to velmi dobré.