Jednoduchý recept na vynikající zapékané brambory ve smetanovo-sýrové omáčce.
Příprava: 60 minut
Náročnost: *
Cena za porci: 30 Kč
Suroviny na 4 porce
– 1,2 kg brambor
– 400 ml mléka
– 400 ml smetany ke šlehání
– 3 stroužky česneku
– 120 g strouhaného čedaru
– 50 g strouhaného parmezánu
– máslo
– sůl, pepř
– muškátový oříšek
Postup
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Do hrnce nalijte smetanu a mléko, přidejte celé stroužky česneku a přiveďte k varu. Přidejte plátky brambor a nechte tři minuty probublávat.
2. Brambory vyndejte. Polovinu jich naskládejte do pekáčku a zasypte polovinou sýra. Dejte opět vrstvu brambor.
3. Z mléka a smetany vyndejte česnek a naběračkou brambory lehce zalijte. Posypte sýrem. Pečte při 190 ºC asi 40 minut.