Fazolová polévka s chorizem potěší hlavně milovníky pikantních pokrmů.
Suroviny:
500 g bílých fazolí
2 nožičky klobásy chorizo
300 g pancetty nebo anglické slaniny
1 velká cibule
1/2 lžičky šafránu
2 bobkové listy
sůl
čerstvý chléb
Postup:
Fazole na dvanáct hodin namočte do studené vody. Poté vodu slijte, zalijte je vodou, aby byly všechny ponořené a voda je přesahovala aspoň o 2 cm, osolte je a přiveďte k varu. Vařte doměkka. Chorizo nakrájejte na kolečka, slaninu na kostičky.
Obě uzeniny opečte na pánvi a přidejte nasekanou cibuli. Přidejte k nim naběračku vody z fazolí a šafrán. Vařte 5 minut. Směs promíchejte s fazolemi a přidejte bobkový list.
Nyní vše dohromady vařte zhruba 2,5 hodiny. Podle potřeby přidejte vodu. Polévku podávejte s chlebem. Případně ho opečte a přidejte rovnou do polévky.