Suroviny:
4 lžíce másla
1 vetší cibule
250 g čerstvých hub, ideálně hříbků
sůl, kmín a pepř
1 kelímek smetany na vaření
2 lžíce hladké mouky
houskový knedlík k podávání
Postup:
Dvě lžíce másla rozpustíme v širším kastrolu, pak na něm necháme zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Přidáme dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahneme. Promícháme, dost osolíme a posypeme půl lžičkou drceného kmínu.
Po deseti minutách opékání přilijeme smetanu, přivedeme k varu, necháme mírně probublávat a podle potřeby zahustíme středně tmavou jíškou připravenou ze zbylého másla a hladké mouky.
Omáčku dotáhneme pepřem a podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami či rýží.
Tato omáčka se hodí k hovězímu masu či zvěřině, pochutnáme si také, budeme-li ji podávat s noky.