Jako prevenci proti revmatu ho užívaly už naše babičky. A tady je osvědčený recept. 2,5 l bezinek natrháme i s celým květenstvím do košíku. Doma kuličky otrháme od stopek a zbavíme se všech zelených a přezrálých.
Bezinky opereme, necháme okapat, a přendáme do kastrolu. Přidáme 1 l vody, 1 kousek skořice a 20 min vaříme. Poté necháme přes noc v chladu stát. Pak přes plátýnko přecedíme. Šťávu dáme znovu ohřát a rozpustíme v ní 1,5 kg cukru.
Pak přidáme 6 lžic uvařené instantní kávy a 0,5 l vodky nebo slivovice a jeden vanilkový cukr. Promícháme, odstavíme a začneme ochutnávat. Pokud jsme s chutí spokojeni, plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu, například ve sklepě.