Suroviny:
600 g dýňové dužiny
2 střední cibule
1 velká mrkev
3 lžíce mouky
slunečnicového oleje
1,5 l hovězího vývaru
sůl
bílý pepř
1 špetka mletého kmínu
0,15 l smetany ke šlehání
3 lžíce crème fraîche
1 lžíce jablečného octa
na ozdobení:
2 lžíce smetany
dýňový olej
na krutony:
2 starší houstičky
2 vejce
2 lžíce mléka
2 lžíce másla
Postup:
1.Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky, cibule nadrobno. Na rozpáleném oleji zpěníme, přidáme nastrouhanou mrkev a posypeme moukou. Vše dobře promícháme, zalijeme hovězím vývarem, osolíme a okořeníme, dochutíme kmínem. Polévku vaříme, dokud dýně nezměkne.
Pak ji rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Dochutíme šlehačkou, crème fraîche a jablečným octem.
2.Housky nakrájíme na 12 kousků. Vejce vyšleháme s trochou mléka. Kousky housky namočíme ve vajíčku a z obou stran osmažíme na másle. Polévku servírujeme se smetanou a několika kapkami dýňového oleje. Krutonky servírujeme zvlášť.