Zahřát se můžete i kávou s kapkou něčeho ostřejšího. Máte-li doma přístroj na espresso, zkuste si připravit domácí dýňové latté s trochou whisky.
Potřebujete:
✿ ½ dýně Hokkaido
✿ 300 ml vody
✿ 150 g světlého třtinového cukru
✿ 1 lžičku dýňového koření
✿ 1 lžičku vanilkového cukru
✿ kávu espresso
✿ mléko
✿ skořici
✿ 40 ml whisky
1. Dýni omyjte a vydlabejte semínka. Položte ji rozkrojenou stranou na plech, podlijte 200 ml vody a při 180 °C pečte asi 1 h doměkka. Nechte vychladnout, vydlabejte dužninu a rozmixujte ji dohladka.
2. Dejte stranou 4 lžíce pyré, zbytek rozdělte do vhodných nádob a zamrazte pro příští využití. Smíchejte 300 ml vařící vody s třtinovým a vanilkovým cukrem a za stálého míchání nechte cukry rozpustit. Přidejte 4 lžíce dýňového pyré, dýňové koření a metlou prošlehejte.
3. V přístroji na přípravu kávy připravte do větších sklenic 2 silná espressa, přilijte whisky a dolijte napěněným mlékem. Navrch nalijte 2–4 lžíce vyrobeného dýňového sirupu, posypte skořicí a podávejte.