Suroviny na 4 porce:
● 600 g jater
● 1 velká cibule
● 1 středně velká mrkev
● 1 menší celer
● 2 lžíce sádla
● 3 lž. hladké mouky
● 1 kelímek smetany
● 1 bobkový list
● 4 kuličky nového koření
● 4 kuličky pepře
● 1 lž. plnotučné hořčice
● 1 citron
● 1 lžič. cukru
● sůl
● 50 g slaniny
Postup:
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou nadrobno společně s očištěnou zeleninou nastrouhanou na jemném struhadle a se slaninou nakrájenou na kostičky orestujeme na rozpáleném sádle, přidáme játra, která na tomto základě osmahneme.
Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Do vydušené šťávy přidáme divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list), sůl a šťávu z 1 citronu, necháme přejít varem a zahustíme smetanou smíchanou s moukou. Provaříme 30–40 minut. Vybereme koření a omáčku nemusíme cedit.
Dle potřeby dochutíme hořčicí, cukrem a solí. Hotový pokrm podáváme s rýží nebo jemným karlovarským knedlíkem.