Tuhle paštiku zvládnete připravit raz dva a z pár surovin. Můžete přidat i trochu koňaku.
Ingredience:
250g másla, 500g kuřecích nebo kachních jater, 1 cibule, 200ml drůbežího vývaru, 150ml bílého vína, 1–2 lžičky provensálského koření, 50ml koňaku (nemusí být), hrst nasekaných mandlí, mořská sůl a čerstvě mletý pepř, cca 100ml smetany ke šlehání (33%)
Postup: Játra očistěte, odstraňte z nich všechny blanky a nakrájejte je na kousky. V pánvi na 2 lžících másla opékejte cibuli 5 minut do změknutí. Přidejte játra, míchejte asi 5 minut, až se zatáhnou. Zalijte vývarem a vínem.
Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka.
Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině. Přidejte koňak, chcete-li. Přidejte nakrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci těsta na lívance.
Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. Nakonec vmíchejte nasekané mandle. Paštiku přemístěte do nádoby a přelijte rozpuštěným máslem.