Na rýmu, kašel a zánět průdušek výborně poslouží jitrocelová medicína. Zároveň posiluje imunitu. Stačí užívat preventivně každý den jednu lžičku.
Zbyl vám po podzimní sklizni jitrocel? Příprava sirupu není nijak složitá, ale vyžaduje trochu času. Výsledek ale rozhodně stojí za to.
Vrstvený sirup
Použijte čerstvé listy, uchováváte-li je v mrazáku, nechte je jeden den v pokojové teplotě, omyjte je a do velké sklenice vždy dejte vrstvu listů, poté vrstvu třtinového cukru. Střídejte po jednom centimetru.
Nechte sklenici stát na slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se úplně nerozpustí. Pak přeceďte.
Na medu
Čtyři hrsti listy jitrocele operte, nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce, zalijte je decilitrem vody a přidejte 250 g medu. Vařte na mírném plamenu tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá tekutina. Zatepla sceďte a přelijte sirup do uzavíratelné láhve.
S citronem
Při třetím postupu si pokrájejte jeden kilogramů listů, poté přelijte dvěma litry studené vody. Vařte patnáct minut a pak odvar nechte přes noc vylouhovat. Tekutinu pak sceďte a přidejte do ní kolečka oloupaného citronu a dva kilogramy cukru.
Směs vařte alespoň hodinu. Pak ji přelijte do láhve a otočte dnem vzhůru.