Bylinky mohou kromě účinku na naše zažívání, obohacovat jídlo o specifickou chuť a aroma. Které?
Puškovec obecný
Moudří čínští bylinkáři kdysi nazvali puškvorce prodlužovatelem života. Svojí hořkou, ostře kořeněnou chutí je přímo předurčen k léčbě trávicího traktu a žaludku a je také častou přísadou do různých bylinkových likérů.
Puškvorec podporuje látkovou výměnu, odstraňuje střevní koliku, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá léčit vředy žaludku a dvanácterníku a dokonce působí preventivně proti rakovině. Puškvorec ale rozhodně nikdy nevaříme!
Bylinku vždy jen mírně zahřejeme a poté macerujeme minimálně osm hodin, až pak použijeme.
Žaludeční čaj z puškvorce: Smícháme 5 dílů kořene puškvorce, 4 díly natě pelyňku, 4 díly listu vachty, 3 díly natě máty, 3 díly natě zeměžluči a 3 díly plodu jalovce. Do půllitru vlažné vody dáme 1 lžíci směsi a necháme nejlépe přes noc odstát.
Poté trochu zahřejeme – nevaříme – přikryjeme a necháme 20 minut louhovat. Hotový čaj přecedíme a pijeme pár doušků 15-25 minut před jídlem. Čaj užíváme maximálně dva týdny v kuse, poté na dva týdny vysadíme.
Bazalka pravá
Bazalku lze používat jak koření tak i jako léčivou bylinku a vždy tělu prospěje. Perfektní bylinka do kuchyně! Bazalkový čaj je vhodný při žaludečních potížích způsobených užíváním syntetických léků.
Má protizánětlivé účinky při nemocech žaludku, podporuje činnost žaludku a chuť k jídlu, pomáhá při žaludečních křečích. Má specifickou chuť.
Bazalkový odvar: 1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a vaříme 10minut. Čaj necháme 15 minut louhovat. Odvar pijeme při poruchách trávení 3x denně po jídle.
Máta peprná
Pro svoji líbeznou mentolovou vůni, zvláštní chuť a blahodárné účinky patří k nejpoužívanějším bylinkám. Uplatňuje se především při všech žaludečních potížích.
Uvolňuje křeče žaludku, pomáhá odstranit žaludeční neurózu, zvyšuje zdravou žaludeční sekreci a zmírňuje plynatost a pálení žáhy.
Čaj na slabost zažívacích orgánů: Smícháme 5 dílů natě máty, 5 dílů natě vachty, 4 díly oddenku, puškvorce, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě meduňky, 3 díly květu heřmánku a 3 díly natě řepíku.
Dvě polévkové lžíce čajové směsi zalijeme půllitrem vařící vody a necháme 15 minut v přikryté nádobě louhovat. Přecedíme a pijeme 3x denně třetinu množství, 20 – 25 minut před jídlem.
Řebříček obecný
Řebříček obecný, známý též pod názvem myší chvost, patří zcela jistě mezi nejstarší léčivé rostliny.
Vyznačuje se nahořklou a poněkud slanou chutí. Řebříčkový čaj zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy, pomáhá léčit žaludeční neurózu.
Podporuje vylučování žaludečních šťáv, pomáhá při žaludečních křečích a blahodárně působí také při léčbě vředových onemocnění žaludku a dvanácterníku.
Čaj s řebříčkem na žaludek: Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku zalijeme čtvrt litrem vařící vody a necháme odstát. Poté přecedíme a pijeme po doušcích ráno a večer po jednom šálku.
Anýz vonný
Anýz má tišící účinky při žaludečních a střevních kolikách, povzbuzuje vylučování trávicích enzymů, pomáhá zklidnit podrážděný žaludek, zmírňuje křeče, tlumí žaludeční nevolnost.
Jako první pomoc při nevolnosti rozkousneme jedno nebo více semínek anýzu.
Anýzový nálev: Čajovou lžičku anýzu zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Až pak je připravený k použití. Vždy děláme čerstvý.