Nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích není obávaná rakovina, ale onemocnění srdce a cév. Proto bychom měli o jejich zdraví pečovat. Není to nijak složité a zvládne to úplně každý!
Za současnou „epidemií“ kardiovaskulárních onemocnění může do značné míry způsob stravování. Příliš mnoho tuku, soli a cukru naši oběhovou soustavu ničí. Problém je, že většina z nás ani neví, kolik tuku nebo cukru konzumuje.
Kupujeme hotové pečivo, sladkosti, uzeniny a instantní jídla, aniž bychom kontrolovali, kolik čeho obsahují. Pokud si chcete dopřát to nejlepší, omezte nákup hotových jídel a polotovarů na minimum a začněte vařit.
Používejte co nejvíc zeleniny a ovoce, místo tučného masa si dejte rybu nebo maso libové. Odepřete si nezdravé pochutiny, jako jsou sušenky, čokolády, klobásky a salámy.
Časté sezení jako zabiják
Čím dál víc lidí vykonává svou práci vsedě. A nedostatek pohybu vede k tomu, že se oběhová soustava oslabuje. K tomu, aby se její kondice zlepšila, nemusíte trávit každou volnou chvilku v posilovně.
Úplně stačí, když každý den zařadíte do programu svižnou půlhodinovou procházku. Pohybem snížíte hladinu zlého cholesterolu v krvi, snížíte riziko cukrovky a přispějete k optimalizaci krevního tlaku.
Chcete-li pro sebe udělat víc, začněte chodit plavat. Pro jedince se zdravým srdcem je skvělá i návštěva sauny. Jestliže vaše srdce a cévy nejsou úplně fit, musíte vhodnost saunování nejprve konzultovat s lékařem.
Zbavte se závislostí a vyvarujte se stresu
Cigarety, alkohol a psychická zátěž ničí naše zdraví. Pokud jde o kouření, s tím byste měla skoncovat úplně. Jestli je pro vás nepředstavitelné, že byste měla zůstat bez nikotinu, přejděte alespoň na elektronickou cigaretu.
Z alkoholu se vyvarujte lihovin, občas si ale můžete dát malé pivo. Sklenka vína denně je také povolena, obzvlášť v případě červeného, které srdci dokonce prospívá. Zbavit se stresu není lehké.
Hodně z nás je pod tlakem kvůli práci a to se nedá jen tak lehce změnit. Proto je důležité najít si něco, co vás od starostí odvede. Najděte si koníčka, který vás baví, a jednou týdně zkuste nějaké relaxační cvičení, třeba jógu nebo taiči.
Pomoc najdete také v přírodě
Pomoc pro silné srdce a cévy nabízí i příroda. Při vaření používejte k ochucení jídel česnek, chilli, kurkumu, skořici a oregano. Z bylinek využijte třeba hloh nebo srdečník.
Hloh zlepšuje okysličení organismu a přispívá k neutralizaci volných radikálů. Kupte si hlohovou tinkturu a užívejte třikrát denně deset až patnáct kapek. Ze srdečníku, který snižuje tepovou frekvenci a tlak, si můžete připravit čaj.
Jednu lžičku sušené byliny zalijte šálkem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Pozor, lidé, u kterých již bylo diagnostikováno srdeční onemocnění, by se měli poradit s lékařem.
Rozdělte si při jídle talíř
Už jste někdy slyšela o užitečné pomůcce, které se říká zdravý talíř? Jde o to, že při každém jídle by měl váš talíř obsahovat čtyři části. Čtvrtinu by měla představovat zelenina. Měla byste do jídelníčku zařadit hodně rozmanitých druhů.
Druhá čtvrtina by měla patřit ovoci. Další část je určena kvalitním bílkovinám, tedy luštěninám, vejcím, chybět by neměla ani zdravá semínka a ořechy.
A poslední část bude patřit příloze. Vyhnout byste se ale měla té, která obsahuje bílou mouku. Klidně zkuste jáhly, ovesné vločky, přílohou může být i domácí kváskový chléb.
Hodně lidí fakt netuší, co jedí. Bylo by super, kdyby se všichni začali víc zajímat o to, co si dávají na talíř.
Je úžasné, jak jednoduché změny v našem jídelníčku mohou mít tak velký vliv na naše zdraví. Ráda vařím čerstvé jídlo a vím, co jím.
Jo, to je pravda, že stravování hraje velkou roli. Sama jsem to poznala na svém zdraví – změna jídelníčku mi fakt pomohla.