Vánoční perníčky mají mnoho receptů a podob, stejně tak i norimberské perníčky neboli Lebkuchen (čti: lébkúchn). Jsou plné chutí a vůní a stojí za to je vyzkoušet.
Potřebujete:
✿ 6 vajec
✿ 200 g hnědého cukru
✿ 2 lžíce medu
✿ 2 lžičky skořice
✿ 1 lžičku perníkového koření
✿ špetku soli
✿ 200 g mletých mandlí
✿ 200 g mletých lískových oříšků
✿ 100 g mletých vlašských ořechů
✿ 150 g kandované pomerančové kůry
✿ 150 g kandované citronové kůry
✿ kulaté oplatky (průměr 9 cm)
Polevy:
✿ čokoládovou polevu v sáčku
✿ 200 g cukru moučky
✿ 2 lžíce horké vody
✿ 3 lžíce citronové šťávy
1. Vejce, cukr a med šlehejte 3–4 minuty do pěny. Přidejte velmi najemno nasekanou kandovanou citronovou a pomerančovou kůru.
Do směsi vmíchejte skořici, perníkové koření, sůl, mandle, ořechy, pomerančovou a citronovou kůru a dejte na 1 hodinu vychladit.
2. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte oplatky, nalijte na ně těsto a trochu ho zploštěte. Perníčky pečte v troubě při 160 °C asi 20 minut dozlatova, vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.
3. Perníčky můžete nechat nezdobené. Nebo je můžete potřít čokoládovou polevou připravenou podle návodu na obalu nebo polevou, kerou vyrobíte z citronové šťávy, vody a cukru. Skladujte v dóze s pečicím papírem mezi jednotlivými vrstvami.
Recept znějí super! Jsem milovník perníčků, určitě je přidám na sváteční stůl letos.
Jé, perníčky! Mám ráda jejich chuť. Asi je zkusím upéct o víkendu, voní to jako vánoce!
Fotografie těchto norimberských perníčků by jistě byla krásným doplněním sváteční atmosféry. Zkusím je připravit a zachytit jejich krásu na mé fotky.
Tyhle perníčky jsou prostě boží! Zkusila jsem je podle toho receptu a voní nádherně. Trochu pracnější, ale stálo to za to.