Cuketa dodá lívanečkům kyprost a vláčnost, a díky kypřicímu prášku jsou hotové raz dva i bez kynutí.
Potřebujete:
✿ 1 hrnek hladké mouky
✿ 1,5 hrnku cukety
✿ 3/4 hrnku kefíru
✿ 2 lžíce cukru
✿ 1 lžičku skořice
✿ 1 lžičku prášku do pečiva
✿ 1 lžíci rumu
✿ 1 vejce
✿ špetku soli
✿ olej na vymazání
1. Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno, vymačkávat ji nemusíte. Přidejte k ní vejce, cukr a špetku soli a prošlehejte. Pak přidejte kefír, mouku s práškem do pečiva, skořici a rum a vymíchejte hustší, ale tekuté těsto.
2. Lívanečník nebo pánev lehce vymažte olejem a rozehřejte. Lžící tvořte malé lívance, které osmažte z obou stran dozlatova. Nesmažte příliš zprudka, jinak by se lívanec uvnitř nepropekl.
3. Hotové lívanečky podávejte podle chuti s drobným ovocem, kyselou ovocnou marmeládou, kopečkem tvarohového krému, smetany, ozdobené lístky meduňky apod.
Zajímavý přístup k přípravě lívanečků. Efekt cukety na vláčnost a kyprost těsta zní jako velmi inteligentní způsob, jak dosáhnout skvělé textury. Určitě vyzkouším.
Tohle musí bejt dobrý, měkoučký a vláčný lívanečky, nemůžu se dočkat, až to zkusím. Cuketu mám doma ráda, tak snad to pude. 😀
Vypadá to zajímavě, už jsem slyšela, že cuketa dává jídlu super vláčnost. Akorát bych asi místo cukru zkusila něco zdravějšího, třeba kokosovej cukr? Co myslíte.
Fakt skvělej nápad s tou cuketou, musím vyzkoušet. Fotit tyhle lívanečky bude asi taky sranda. Díky za recept!