Suroviny:
70 g smetany ke šlehání
100 g másla
60 g krupicového cukru (i méně)
200 g kvalitní čokolády
2 lžíce likéru dle chuti, třeba amaretto
2 lžíce kakaa, případně i strouhaného kokosu či mletých mandlí na obalení
Příprava:
Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysokém ohni, než se cukr i máslo rozpustí. Odstavte, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, než se dokonale nerozpustí. Hmotu nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.
Na papírové ubrousky prosejte kakao. Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, rychle je prsty trochu ohlaďte a hned poválejte a obalte v kakau. Oklepejte a každý bonbon vložte do papírového košíčku.
Jestli chcete, můžete část lanýžů obalit místo kakaa v kokosu anebo v mletých mandlích. Dejte do krabičky a uložte v chladu.