Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer.
Suroviny:
200 g žluté nebo červené čočky
200 ml vody
2 stroužky česneku
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička mleté červené papriky
1 lžíce pasty tahini
5 lžic olivového oleje
sůl, pepř
čerstvé bylinky na ozdobu (rozmarýn, tymián)
Postup:
Čočku uvařte podle návodu na obalu a nechte ji vychladnout. Umístěte ji do mixéru společně s olivovým olejem a trochou vody a důkladně promixujte.
Nyní do mixéru přidejte mletou červenou papriku, citronovou šťávu, česnek a pastu tahini. Pomazánku ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
Pomazánku poté přendejte do misky, pokapejte ji trochou olivového oleje, posypejte paprikou a dozdobte čerstvými bylinkami, nejlépe rozmarýnem nebo tymiánem.
Náš tip
Pomazánka skvěle chutná také s arabským chlebem.