Suroviny:
350 g čočky (hnědé nebo zelené) 3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce sádla či másla 20 g cibule 25 g hladké mouky cca 175 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru 1 malý bobkový list špetka tymiánu sůl a čerstvě mletý pepř jemný ocet nebo citronová šťáva podle chuti
Postup: Čočku přebereme, propláchneme ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočíme do studené vody.
Nasáklou čočku slijeme. Zalijeme ji novou vodou tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjeme pokličkou a uvaříme doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu. Na tuku v rendlíku opečeme cibuli a mouku tak, abychom získali jíšku světle zlatavé barvy.
Postupně za stálého míchání zalijeme vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme bobkový list a tymián. 10 minut povaříme, pak vyjmeme bobkový list a vsypeme uvařenou čočku.
Chuť doladíme octem nebo citronovou šťávou, osolíme, opepříme a ještě chvilku povaříme.