Tato bylinka patří mezi nejléčivější. Můžete ji koupit v každém supermarketu nebo si ji lehce vypěstovat.
Kolikrát vám roste i jako plevel na zahrádce a vy nevíte, co s ní? Máta se dá konzumovat jak čerstvá, tak sušená, a dokonce i mražená. To se hodí zejména v zimě, kdy je hůře dostupná.
Můžete ji pít ve formě čaje, přidávat ji do ovocných koktejlů nebo do pokrmů, sladkých i slaných, teplých i studených.A to nejsou jediné výhody máty. Víte, k čemu ji můžete v domácnosti využít? Stačí mít vždy po ruce pár lístků.
ULEVÍ OD BOLAVÉHO ŽALUDKU
Mátový čaj pochází z Maroka a už před staletími se používal k léčbě fyzických i duševních obtíží.
Charakteristická je máta ale svými léčivými účinky především v oblasti trávení. Zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá ulevit od bolavého žaludku po přejedení, usnadní vám trávení a zbaví vás křečí.
Mimoto ale také příznivě působí v období nachlazení, při bolesti v krku, když se vám v ústech vytvoří afty anebo když máte problémy s dásněmi.Obvykle působí účinně i při bolesti hlavy nebo stresu.
POZOR NA VEDLEJŠÍ ÚČINKY
Čaj z máty můžete pít pravidelně, čerstvé listy používejte na zdobení zákusků a dortů, do těstovin, kuskusu nebo do salátu.Jediné, na co si musíte dát pozor, je, abyste nepili mátový čaj každý den.
Při dlouhodobějším užívání se totiž mohou objevit viditelné změny krevního obrazu.