Když žaludeční šťávy a natrávená potrava proniknou zpátky do jícnu, je zle. Kyselina chlorovodíková totiž začne dráždit sliznici jícnu a právě to způsobuje pálení žáhy. Může trvat několik hodin, ale klidně i pár minut.
Je způsobeno trávením pálivých a tučných jídel, potravin, které obsahují příliš mnoho škodlivých „éček“ nebo například i častou konzumací slazených a alkoholických nápojů. Vyhněte se všem tabletám na pálení žáhy a zkuste jít přírodní cestou. Pomohou vám bylinky, zdravá strava, ale také éterické oleje.
Jedna lžička zázvoru
Jakmile vás začne pálit žáha, ihned sáhněte po čerstvém zázvoru. Jednu lžičku nastrouhané rostliny zalijte 250 ml vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Následně vypijte. Do pár minut by mělo pálení žáhy pominout.
Řebříček a heřmánek
Obě bylinky zlepšují trávení a působí protizánětlivě v oblasti trávicího traktu. Dvě lžičky řebříčku přelijte 2 dcl vody a nechte deset až patnáct minut louhovat.Následně přeceďte a pak po doušcích vypijte. Pijte ho vždy ráno anebo večer.
Postup na přípravu heřmánkového čaje je úplně stejný, jen je zapotřebí ho pít dvakrát až třikrát denně.
Puškvorec obecný zastudena
Čaj z oddenku puškvorce působí nejen proti nechutenství, ale také zklidňuje podrážděný a překyselený žaludek. Navíc podporuje trávení. Čaj se připravuje zastudena. Zarovnanou lžičku puškvorce zalijte 250 ml vody. Před konzumací čaj zahřejte, přeceďte a následně vypijte.
Vyzkoušejte jablečný ocet
Urychluje totiž trávení. Naložte do něj vybrané sušené bylinky, například heřmánek, meduňku nebo řebříček a nechte láhev s octem stát tři týdny na slunném a suchém místě. Každý týden láhev proprotřepejte.
Po uplynutí doby ocet přeceďte a přelijte do čisté láhve. Ocet užívejte po jedné lžičce ráno nalačno.
Ovesné vločky a zelenina
Příznaky pálení žáhy dokáže zmírnit i vybrané ovoce a zelenina. Neutralizovat žaludeční kyseliny dokážou zejména meruňky, banán, vodní meloun, květák, brambory anebo petržel.Avšak těmi nejosvědčenějšími potravinami a kořením jsou kurkuma, rýže, mandle a med.
Nezapomeňte, že všechno musí být čerstvé. Zmražené polotovary ani potraviny vám při pálení žáhy moc nepomohou.
Přivoňte si k aromalampě
Málokdo tuší, že při pálení žáhy stačí sáhnout po správném éterickém oleji.Vhodný je zejména citron, pomeranč, mandarinka nebo kardamom. Do vody v aromalampě přidejte tři až pět kapek, ne víc, a nechte volně rozptýlit po pokoji. Do hodiny by mělo pálení žáhy zmizet.
Čemu je třeba se vyhnout?
Vyhněte se zejména džusům, limonádám, rajčatům a paprikám.Kdo trpí na pálení žáhy častěji, měl by se vyhýbat i čerstvému pečivu, kynutým jídlům, čokoládě a také alkoholu. Každý špatně snáší něco jiného.
Vyhněte se také veškerému výraznějšímu koření včetně chilli, česneku nebo přílišného množství cibule.