Když vás „honí mlsná“, také vždy sáhnete po slaném pečivu, oříškách, brambůrky, nakrájeném salámu, anebo po sladké čokoládě? Těchto hříchů se nemusíte zbavovat, jen je nahraďte trochu zdravější variantou.
Jak na to?
Nemusíte se vzdávat svých oblíbených neřestí, jen je zkuste vyměnit za méně kalorickou formu, uvidíte, že si je zamilujete, vaše tělo nebudete tolik zatěžovat, přitom vaše chuťové buňky budou naprosto spokojené. Přinášíme několik tipů, které zaručeně fungují.
Vyzkoušejte náhradu za:
Smažené brambůrky
Místo kalorických brambůrků, kupte grahamové, špaldové nebo kukuřičné křupky. Výborné jsou i zeleninové chipsy, díky vláknině jich sníte mnohem méně. Chuť na slané vám vynahradí talíř zeleniny.
K němu si připravte dip z tvarohu, který si okořeňte něčím pikantním nebo čerstvými bylinkami. Uvidíte, jak si pochutnáte.
Sladké limonády
Domácí ledový čaj si připravíte snadno a rychle, klidně si jej trochu přislaďte medem či sirupem ze stévie. Podobně si můžete vyrobit citronádu. Cukr nahraďte medem a postupně ubírejte, až zjistíte, že vám bude stačit voda s citronem. Sirupy a limonády zahoďte.
Bramborové hranolky
Když už se bez nich neobejdete, udělejte si domácí hranolky, dejte je do trouby na pečicí papír a místo tatarky použijte raději domácí kečup. Fantastické jsou i pečené plátky brambor s rozmarýnem.
Podstatně zdravější jsou ovšem cuketové či celerové hranolky, příjemně vás překvapí.
Salámy a uzeniny
Šunka, párek či salámy obsahují velké množství solí a tuků. Sáhněte po kvalitním kousku tvrdého sýra či jeden tavený trojúhelníček. Sýry jsou zdravější. Ovšem existují i náhrady, například sójový párek či sójové salámy.
Jsou dobře ochucené, takže si nejspíš změny ani nevšimnete. Můžete si dopřát i vaječné bezlepkové nářezy (amunak), vypadají jako plátky salámu. K dostání je brokolicový, zeleninový, žampionový či amunak s mořskou řasou.
Zákusky a dortíky
Po obědě byste si rádi dali něco sladkého? Zkuste 20 g hořké čokolády (80 % kakaa).Podobně zabírají raw food tyčinky. Vyrábějí se z ovoce, jsou nepečené a nijak nedoslazované. Budou vám chutnat. Pomáhá také péci zdravěji.
Připravujte dezerty z celozrnné špaldové nebo žitné mouky, doslazujte ovocem, datlovým sirupem nebo sirupem z agáve.
Druhy masa
Maso se dnes už běžně nahrazuje sójovým masem, dále tofu (sójový tvaroh), které existuje v přírodní variantě, uzené, česnekové, bylinkové, marinované či uzené.
Další možností je tempeh, jehož základem jsou sójové boby prošlé ušlechtilou plísní.Obsahuje vysoké procento kvalitních bílkovin a naopak nízké procento tuků a sacharidů, dále také mnohem více vitaminů – především ze skupiny B, hořčík, vápník a železo.
Náhrada omáček
I v běžném jídle můžete volit zdravější ingredience. Místo jíšky třeba rozmixujte zeleninu či fazole, tím se omáčka zahustí. Nebo alespoň používejte místo mouky škrob či vlákninu. Vynechte knedlíky nebo je vařte z celozrnné mouky.
Snadno je nahradíte celozrnnými těstovinami. Místo tučné smetany používejte zakysanou smetanu nebo trochu sójového mléka.
Vynechte sůl
Sůl zadržuje v těle vodu. Raději volte kvalitní sójové omáčky. Pokrm ochutí i rybí či ústřicová omáčka.