nejsem sama
Úvod
Krása a zdraví
Recepty
Nápady
Magický svět
Cestování
Partnerské vztahy
Příběhy
Domů     Čím láká „Ostrov svobody“?
Čím láká „Ostrov svobody“?
Nádherné pláže Karibiku, exotická příroda, tabákové plantáže a pestrá historie...

Kuba – to jsou hory porostlé palmami, pláže s bílým pískem, vodopády, ale také města, kde se na ulicích tančí salsa a v barech nalévají skvělý kubánský rum.

Na „Ostrově svobody“, jak se Kubě říká, je nejkrásněji právě nyní, v zimních a jarních měsících. Můžete sem sice přijet kdykoli, teploty tu po celý rok neklesnou pod 20 °C, ale nejvíce Kubu oceníte od prosince do dubna.

Zejména na podzim byste si měli dát pozor na období dešťů a hurikánů, které tu sice nejsou silné, ale zkazit dovolenou mohou.

Playa Larga: Pláž najdete na samém konci slavné zátoky Sviní. Havana: Krásná, stará auta, romantické uličky a v nich historické památky. To je hlavní město Kuby. Baracoa: Zajímavá oblast, které vévodí město tohoto jména. Tady se pije rum s čokoládou. Varadero: Nejznámější kubánské letovisko má své fanoušky, i když zde bývá hodně plno. Viňales: Nejnádhernější přírodu z celého ostrova najdete v tomto parku. Playa Ancón: Jedna z nejkrásnějších pláží, která je omývaná tyrkysovými vlnami.

Život na plný plyn

Počítejte s tím, že na Kubě si užijete hodně. Tady to prostě jede, a to nejen ve dne, ale i v noci. Do největšího víru tance a života se dostanete v nejznámějším letovisku, kterým je Varadero.

Leží na východě ostrova a kromě nádherných, dlouhých bílých pláží a vysokých hor, které jsou porostlé palmami, tu na vás čekají i zajímavá historická místa. Právě zde se totiž kdysi vylodil sám Kryštof Kolumbus, a vznikly tu proto ty nejstarší památky.

Varadero je sice nejznámějším letoviskem, ale Cayo Saetia patří k těm nejluxusnějším. Pokud budete na Kubě, musíte samozřejmě navštívit její hlavní město Havanu, ne nadarmo se jí říká Paříž Karibiku.

Zejména Stará Havana je plná šlechtických sídel, barokních kostelů a balkónů plných květin. Je to vlastně takové muzeum pod širým nebem.

Tabákové plantáže

Santiago de Cuba je druhé největší město Kuby. Je považováno za to nejtemperamentnější. Procházet se tu můžete starobylými uličkami i odpočívat v parcích, všude kolem zní hudba a smích.

U pevnosti San Pedro de la Roca, která chránila město před piráty, se můžete kochat výhledem na moře. Nedaleko se nachází městečko Baracoa a národní park. Je to kraj kokosu a čokolády.

Vynikající je „cucurucho“, což je směs nejrůznějšího ovoce, kokosu a medu zabalená do palmového listu. Tu největší přírodní krásu, pokud se chcete kochat zelení a faunou, najdete v parku Viňales.

Je to tabákové království, protože ty nejvýznamnější tabákové plantáže leží právě zde. Pravý kubánský doutník je jen jeden a pochází z tabákových plantáží v údolí Viňales.

Kolem Kuby leží i mnoho zajímavých ostrůvků, které stojí za prozkoumání. Vydejte se na ostrov Cayo Saetia u severního pobřeží, který je s Kubou spojený mostem.

Nádherná pláž je také Guardalavaca, která se dělí na několik částí. Těmi nejkrásnějšími jsou Playa Esmeralda a Playa Ancón. A pro ty, kdo nemusí davy, budou dobrou volbou menší pláže u městečka Playa Larga.

Koktejly a dobré jídlo

Všude si můžete vychutnávat vynikající koktejly z kubánského rumu, ochutnejte hlavně mojito, nebýt výborného kubánského rumu, tuhle lahůdku bychom nepopíjeli – včetně mladšího sourozence mojita, kterým je koktejl Cuba libre.

Pokud chcete chutnat typické kubánské jídlo, vydejte se do takzvaných paladeres, tedy soukromých restaurací, kde se podává místní kuchyně.

Typické menu je ovocný koktejl, salát z bílého zelí a okurek, kuřecí maso připravené na mnoho způsobů a jako příloha rýže s černými fazolemi.

Dejte si to nejlepší!

Milujete doutníky? Pak musíte navštívit Partágas Tobaco Factory, což je největší továrna na Kubě, která exportuje nejlepší doutníky. Jste-li ovšem odpůrci tabáku, pak si dopřejte spíše vyhlášenou kubánskou čokoládu.

Vydejte se za ní do malebné vesničky Baracoy. A pokud chcete ochutnat další typický kubánský pamlsek, pak si dopřejte fritovaný banán, nebo kandovanou papáju.

Dovolená letecky ve 4hvězdičkovém hotelu na 9 dní s polopenzí již

od 31 960 Kč.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
gabriela

Kuba, ahh, děcka, článek mě úplně přesvědčil. Salsa, pláže a ten rum! Už aby byly prázdniny a já tam mohla vyrazit.

ludmila212

Přemýšlala jsem, kam jet, ale po tomhle článku je mi jasný, Kuba musí bejt další zastávka! Chci si to užít jako ta nejlepší dovolená.

terezadvorakova

Kuba to musí bejt pecka! Už si to vidim, jak fotim ty pláže a všechno. A ty koktejly, mojito je můj fave <3

eliskapospisilova

Tak tady se mi z toho članku dostala chuť na Kuba. Rum, salsa a teplý slunečnik pál, to by byla dovolenka!

sdílejte článek
Související články
Česko patří k zemím, které významně přispěly k rozvoji a celosvětovému významu lázeňství. Proto stojí za to naše překrásná lázeňská města navštívit! Na jaře je ten správný čas… Třeboň – Nikde nenajdete tolik rybníků Díky velkému bohatství vodních zdrojů je často nazývána „městem rybníků“. Třeboň a její okolí tvoří přírodní biosférickou rezervaci pod záštitou UNESCO. Historické jádro města, renesanční […]
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5 […]
Právě nyní je správný čas užít si moře v Perském zálivu. Najdete tu i další krásy jak na pobřeží, tak ve vnitrozemí. Také zajímavou historii a výtečnou kuchyni. Katar je považován za nejbohatší zemi světa, proto se jeho hlavnímu městu Dauhá říká někdy „druhá Dubaj“. Tady vám budou oči přecházet, a pokud si vyberete za dopravce do této země […]
Na Pyrenejském poloostrově se vedle Španělska nachází barevné Portugalsko, jehož pobřeží ohraničuje Atlantský oceán. Proč je skvělou volbou pro jarní prodloužený víkend i letní dovolenou? Země mořeplavců nabídne nejen chuť Pastéis de Nata – jednoho z nejlepších dezertů na světě. Můžete tu degustovat portská vína u legendární řeky Douro v Portu, objevovat krásnou  architekturu i přírodu. Vybere si tu zkrátka každý! Z hospůdek […]
reklama
Partnerské vztahy
Vyžeňte svého ex z hlavy!
Po skončení vztahu si neustále přehráváte v hlavě, co vám ten mizera provedl, a nemůžete na to přestat myslet? Poradíme vám, jak zastavit ten otravný kolovrátek a osvobodit se. Tato metoda vám pomůže v případě nešťastné lásky, ale i v jakékoli jiné situaci, která vás nechce „opustit“ a stále se vám v myšlenkách vrací. Když myslíte na vlastní minulost, často si představujete, co jste mohla říci […]
Čím ho nejspíš odeženete?
Pokud chlap žije v neustálém napětí, může vám utéct. V lepším případě do hospody, v horším do náruče jiné. Kvůli čemu může odejít? Pokud svému drahouškovi budete co chvíli předhazovat, že vaše kamarádka dostává od muže pravidelně dárky, a vy nic, a že ten její je úžasný chlap, koledujete si akorát o to, že vaši touhu muž po vašem boku stejně nevyslyší. A pokud […]
Co kvůli muži nikdy nedělejte!
Máte nového partnera, jste zamilovaná a udělala byste pro něj cokoli. Jenže ve vztahu platí, že všeho s mírou, a tak nedělejte zbytečné ústupky, kvůli kterým s vámi může vzápětí snadno manipulovat. Neměňte se kvůli němu, ale kvůli sobě. I když bude možná rád, po čase začne žádat víc a víc. A  hlavně –nebude vás milovat pro to, jaká jste, ale […]
Ať udělám, co udělám, vše je špatně!
Mnoho lidí si myslí, že dospělý člověk se dá převychovat podle jejich představ, a to tím, že jej budou kritizovat a upozorňovat na nedostatky! Když jste za všechno pořád jen kritizována, snadno ztrácíte motivaci. Většinou se tak chovají lidé s malým sebevědomím, kteří se řídí heslem: Když někoho ponížíš, ocitneš se výš. Je to ovšem ubohý a nefunkční způsob jednání. Pochvala místo […]
Cestování
Kam na slet a rej čarodějnic?
Už si chystáte masku, abyste byly úžasnou bosorkou? Nebo se chcete blýsknout jako strašný čaroděj či nějaké strašidlo? Tento rozverný svátek fantazii meze neklade! Mlhy děsí dodnes Když se řekne čarodějnice, každému se vybaví jejich upalování ve středověku, kdy se tak inkvizice zbavovala nejen bylinkářek, ale hlavně nepohodlných lidí. Pokud se chcete o čarodějnických procesech dozvědět […]
Jamajka: slunce, palmy a reggae!
Naše jaro má něco do sebe, ale pokud se chcete zkraje dubna ohřát a ochutnat trochu té exotiky, vydejte se do Karibiku, konkrétně na exotický ostrov Jamajka. Ten nabízí nejen nádhernou přírodu, ale na své si přijdou i milovníci dobrého rumu a skvělé hudby. K návštěvě exotické Jamajky v Karibiku se můžete odhodlat prakticky kdykoli během roku. Nemůže […]
Jak se žilo kdysi – Česká republika
Toužíte se projít po živém muzeu, kde na vás dýchne duch dávné doby? Vyrazte do skanzenu! V Čechách i na Moravě jich najdete několik a mnohé z nich jsou unikátní. Obvykle bývá v místě připraven doprovodný program, který dokreslí atmosféru místa a přinese vám neobyčejné zážitky. Muzeum lidových staveb Kouřim Stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech najdete v Kouřimi […]
Kypr v celé své kráse
Nádherné pláže, antická architektura a skvělé jídlo a víno. Nic víc si od té nejkrásnější dovolené nemůžete přát. Jednou z nejvyhledávanějších destinací na Kypru je letovisto Ayia Napa, která nabízí krásné pláže, vodní park nejen pro děti i výlety na lodi. Opomenout však nesmíme ani Paphos, ve kterém se snoubí přírodní krásy s monumentální architekturou v podobě historicky významných památek. Ale pokud toužíte především po mořských […]
Krása a zdraví
Sezona koláčů v podpaží je tady!
Pocení je sice pěkně otravné, avšak přirozené. Někdy se ovšem zkrátka potíme až přespříliš. Může to být sice úplná banalita, přesto by se nemělo nadměrné pocení podceňovat, protože může značit i vážnou nemoc! Nadměrné pocení není v pořádku. Někdy je sice dáno geneticky, často jde ale o problém, který je nutné urychleně řešit. Nechte se vyšetřit Může jít […]
Proč jíst každý den banány? Tělo si radostí poskočí!
Jsou nejen zdravé, ale i dobře chutnají. Pomáhají trávení a jsou ideální svačinou po sportovní aktivitě. Banány jsou zkrátka dokonalé! Pod žlutou slupkou se skrývá sladká bílá dužina, která je plná živin a vitaminů. Jaký vliv má konzumace banánu na naše zdraví? Upravují zažívání Díky vysokému obsahu vlákniny podporují banány činnost trávicího traktu, obnovují činnost střev a tím pádem […]
Vnitřní nepřítel: viscerální tuk
Není viditelný, ukládá se hluboko v dutině břišní. Viscerální tuk tam nenápadně škodí, dokud nezpůsobí zdravotní problémy. Jak se s ním vypořádat? A jde to vůbec? Viscerální tuk se na rozdíl od podkožního „schovává“ například v játrech, slinivce nebo ledvinách. V malém množství je prospěšný, protože orgány chrání, pokud je ho ale moc, stává se nebezpečným. Jak škodí? Množství viscerálního […]
Jak na to: Voňavé opojení po celý den
Také rády utrácíte za parfémy, ale přijde vám, že je po chvilce vůbec necítíte? Pak nejspíš děláte něco špatně. Jak zajistit, aby vůně vydržela po celý den? Vybrat správný parfém je někdy věda. V parfumerii se sice můžete zamilovat na první dobrou, doma ale zjistíte, že na vás parfém ve skutečnosti voní úplně jinak. Až ale […]
Magický svět
Na manžela jsem použila kouzla a čáry
Když chytl můj muž druhou mízu, hledala jsem v čarodějných knihách, jak ho přivést k rozumu. Našla jsem recept, který zázračně zafungoval! Jak jsem byla naivní, když jsem si jako holka myslela, že existuje velká láska až za hrob. Vzala jsem si Jardu, i když mě moc nechtěl. Zvolila jsem tu nejhloupější cestu, jaká napadne každou − pořídila […]
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela […]
Ovocná magie zajistí lásku i peníze
Ovoce není jen chutnou pochoutkou nebo zdrojem výživy. Dává totiž čarodějkám mocné nástroje pro vyvolání přírodních sil a energií. Podívejte se, které ovoce přijde dnes na řadu v rámci svačiny. A než se do něj pustíte, zkuste pár rituálů. Romantické hrušky Symbolem hojnosti a peněz jsou jednoznačně hrušky. Ve světě bílé magie mohou být však také […]
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
epochaplus.cz
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“ Nasednou do automobilu a
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
4
0
Would love your thoughts, please comment.x