Suroviny:
● kyselá zelená jablka dle potřeby
Postup:
Jablka omyjeme, zbavíme nejedlých částí a hned lisujeme, aby na vzduchu nezhnědla. Šťávu necháme chvíli stát a čistou opatrně stočíme gumovou hadičkou nebo přecedíme přes plátno.
Jablečnou šťávu naplníme do čistých sklenic, uzavřeme nebo převážeme dvojitým celofánem či pergamenem a vložíme do zavařovacího hrnce s dírkovanou podložkou. Sterilujeme v páře 20 minut při 80 °C nebo od bodu varu 8 minut.
Po sterilaci vybereme sklenice z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na tmavé, chladné a suché místo. Jablkový mošt popíjíme podle chuti.
Extra tip:
Obdobný nápoj lze vyrobit třeba i z hrušek – říká se mu perry (poiré). 6 hrušek rozčtvrťte a zbavte jádřinců, 1 pomeranč oloupejte, 1 nakrájejte i se slupkou na měsíčky. 4 hrušky dejte do hrnce, 2 stranou.
Přidejte brusinky, pomeranč, hřebíček, svitek skořice, rozmarýn a cukr. Zalijte vodou a vařte 15 minut. Vlijte jablečný mošt, vařte 1 minutu a přeceďte. Přidejte pomeranč a zbylé hrušky.