Kromě vysokého obsahu vitaminu C jsou plody jujuby čínské, známe také jako cicimek datlový, přínosem i pro obsah vitaminů skupiny B, karotenu, přírodního cukru a minerálních látek, jako je draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, zinek, mangan, měď, kobalt a jód.
Na co je použít
Plody se doporučují proti kašli, nespavosti, neurózám či revmatickým bolestem, i na dobré trávení. Údajně také čistí krev, snižují krevní tlak a uklidňují bolesti jater, ledvin a močového měchýře.
Najdou se i zmínky o protirakovinných účincích, léčbě nespavosti či ochraně před ztrátou mateřského mléka. Semena mají také léčit celkovou slabost, bušení srdce, hypertenzi, chronickou žízeň, nadměrné pocení a podvýživu.
Mají tonizující účinky na organismus, snižují pocení, uklidňují nervy a posilují kosti a šlachy.
Jak je zpracovat
Čerstvé plody se dají zavařit do podoby kompotů, povidel, pyré, želé či marinády. Výborné jsou i na koláče a do sušenek či ovocných chlebíčků.
Dají se navíc uchovávat sušené, pro zdravé zimní mlsání. Uleželé mohou být také dobrou pochoutkou k vínu..