Thajská kuchyně se vyznačuje širokou škálou chutí a vůní. Základními ingrediencemi jsou maso, ryby a mořské plody, které bývají doplněny omáčkami a čerstvými bylinkami.
Tato exotická kuchyně si získala obrovskou popularitu, a to právě díky své rozmanitosti a rychlé přípravě. Pokud jste ještě nikdy nezkoušela připravit thajský recept, teď je na čase to napravit.
Suroviny:
600 g kuřecích prsou
400 ml kokosového mléka
2 čerstvé chilli papričky
1 lžíce třtinového cukru
1 červená paprika
3 stroužky česneku
1 stonek jarní cibulky
2 lžíce červené kari pasty
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce rybí omáčky
1 limeta
hrst arašídů
hrst koriandru
sůl
300 g jasmínové rýže
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte dostatečně velkou pánev a rozpalte v ní lžíci slunečnicového oleje. Vhoďte do něj na proužky nakrájenou červenou papriku a ze všech stran ji opékejte. Jakmile začne hnědnout, přidejte k ní jarní cibulku a prolisovaný česnek.
2. Pak k zelenině přimíchejte červenou kari pastu, rybí omáčku, třtinový cukr a kokosové mléko. Vše dobře promíchejte, pánev zakryjte poklicí a omáčku nechte asi 10 minut vařit. Poté
z pánve odstraňte poklici a vařte dalších 5 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
3. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kostičky a přidejte je do pánve. Na středním plameni směs vařte, dokud nebude kuřecí maso zcela propečené, bude to trvat asi 10 minut.
4. Pánev odstavte z plotny a přimíchejte do ní limetovou šťávu, opražené nesolené arašídy a nahrubo nasekaný čerstvý koriandr. Pokud chcete, můžete využít i limetovou kůru a nastrouhat ji do jídla, dodá mu exotickou vůni. Omáčku dobře promíchejte a podle chuti ještě trochu přisolte.
5. Rýži dobře propláchněte studenou vodou, abyste ji zbavila přebytečného škrobu. Poté ji nasypejte do hrnce a nalijte k ní dostatečné množství horké vody, nejlepší poměr je 1,5 hrnku vody na 1 hrnek rýže.
Na nízkém plameni ji pozvolna vařte asi 10–15 minut, dokud nebude měkká. Poté ji odstavte z plotny a nechte ji asi 10 minut odpočinout.
6. Do každého talíře naservírujte kopeček rýže a zalijte ho připravenou omáčkou. Každou porci ozdobte praženými arašídy a čerstvým koriandrem.
Rýžové nudle s krevetami
Smažené rýžové nudle neboli Pad Thai v Asii najdete v několika různých variantách – s masem, s krevetami nebo třeba s uzeným tofu. Původně čínské Pad Thai je thajským národním pokrmem, který objevíte na každém rohu.
Suroviny:
200 g rýžových nudlí
250 g loupaných krevet
2 lžíce slunečnicového oleje
2 stroužky česneku
1 cibule
2 vejce
2 stonky jarní cibulky
1 limeta
Na omáčku:
3 lžíce tamarindové pasty
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička mletého chilli
Jak na to?
Rýžové nudle namočte asi na půl hodiny do studené vody a mezitím si připravte suroviny na omáčku. Česnek a cibuli nakrájejte nadrobno, jarní cibulku na kroužky a arašídy nasekejte nožem.
Tamarindovou pastu smíchejte s třtinovým cukrem, rybí omáčkou a chilli a míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
Ve velké pánvi rozehřejte olej a vhoďte do něj krevety. Asi 3 minuty je opékejte a poté je dejte stranou. Místo nich vložte do pánve česnek a cibuli a krátce je opečte. Poté přidejte okapané nudle a omáčku a dobře promíchejte, aby se spojily všechny chutě.
K nudlím přidejte vejce a krátce je osmažte, dokud se vejce nesrazí. Poté už stačí jenom přidat jarní cibulku, nasekané arašídy a opečené krevety. Nudle rozdělte do talířů a každou porci doplňte měsíčkem limety.
Tip:
Pad Thai můžete na talíři hustě posypat do křupava osmaženou cibulkou.
Ten recept na červené kari vypadá skvěle. Ráda bysem ho zkusila, ale nevím, kde bych sehnala tou kari pastu.
Thajská kuchyně mě vždycky fascinovala. Kombinace kari pasty a kokosového mléka musí být úžasná, určitě musím vyzkoušet!
Wow, to červený kari s kokosovým mlíkem zní fakt super! Vždycky jsem chtěla zkusit něco thajskýho, možná je čas to zas stvořit doma.