Suroviny na 4–6 porcí:
1 větší květák
50 ml olivového oleje
3 stroužky česneku
2 snítky bazalky
2 snítky petrželové natě
100 g másla
3 lžíce hladké mouky
vývar z květáku
200 ml smetany na vaření
100 g sýru s modrou plísní
muškátový oříšek
sůl
Postup:
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Vodu slijeme a ponecháme stranou, budeme ji potřebovat na zalití jíšky. Olivový olej smícháme s drceným česnekem, sekanou bazalkou a petrželkou. V této směsi necháme květák alespoň hodinu marinovat.
Poté květák grilujeme dozlatova, během pečení potíráme zbylou marinádou.
V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme mouku, osmahneme, za stálého míchání zalijeme šálkem květákového vývaru a smetanou, provaříme 10 minut, přidáme nastrouhaný sýr, znovu provaříme až je omáčka zcela hladká, podle potřeby naředíme vývarem nebo vodou, ochutíme muškátovým oříškem a solí.
Růžičky květáku rozdělíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou. Podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.