Na talíři je velmi dekorativní a když ji umíte připravit (což není nic těžkého), je také chutná. Z příbuzných se nejvíc podobá květáku.
Také tak chutná, je ale výživově hodnotnější a snáz se pěstuje. Usměrňuje množení buněk Nevíme, kdy v nás tikající časovanou bombu jménem rakovina něco zaktivuje tak, že se zdravé buňky zblázní a promění v zabijáky.
Sirné sloučeniny glukosinuláty z brokolice, ve které jich je nejvíce, dokážou rakovinové buňky výrazně brzdit. Brokolice obsahuje dále vysoké množství vitamínů, beta karotenů, kyselinu listovou, železo a minerály.
Mezi její zdravotní plusy patří také protisklerotické účinky. Pomáhá lidem s dvanácterníkovými vředy, léčí záněty a působí především proti oběhovým chorobám.
Bojuje proti stárnutí
Zvlášť léčivá je šťáva z brokolice. Má skvělé účinky na zánět střev, artrózu, srdeční nemoci a potíže.
Je vynikající na rekonvalescenci po rakovině, zpomaluje stárnutí, snižuje vysoký tlak krve, má příznivý vliv na artritidu, cukrovku a pružnost a pevnost cévní stěny.
Obsahuje vitamín C, E, B1 až B6, provitamín A a D, z minerálních látek železo, vápník, hořčík, draslík, mangan, selen, zinek, fosfor a chrom.
Je zásobárnou esenciálních aminokyselin a dalších látek, které velmi účinně vychytávají volné radikály a tím zabraňují předčasnému stárnutí a působí proti všem civilizačním nemocem. Brokolice vyživuje kloubní chrupavku, posiluje srdce, snižuje cholesterol.
Mimořádně vhodná je při cukrovce, kde chrání především proti časným cévním komplikacím. .